równanie diofantyczne
Licealista: Rozwiązać w liczbach całkowitych :
x2+y2=x+y+2
11 lis 14:18
PW: | | 1 | | 1 | |
(x− |
| )2 + (y− |
| )2 = 2,5 |
| | 2 | | 2 | |
Zbiór takich par liczb całkowitych jest do odgadnięcia (obszar poszukiwań jest mocno
ograniczony z uwagi na to, że suma kwadratów wynosi 2,5)..
11 lis 18:25
aniabb: narysować to kółeczko w układzie współrzędnych i wypisać wszystkie kratki z środka
11 lis 18:26
aniabb: a nie..to równa się to tylko te na obwodzie
11 lis 18:30
wmboczek: y2≥y dla całkowitych
x2−x−2≤0 → x=−1,0,1,2
zadanie jest symetryczne co pozostawia max 16 możliwości
11 lis 18:37