QWERt
Szajbus: Dla jakich wartości parametru k wielomian W(x)=x
3−(2cos 4k)x
2 +3x −cos 4k −5 jest podzielny
| | π | |
przez x−2? Odp. k=n |
| , n∊C |
| | 2 | |
Tutaj nawet polecenia nir rozumiem.
Pomoże ktoś
11 lis 14:04
TOmek: jesli jest podzielny wielomian przez x−2 to znaczy ,ze daje reszte zero. wystarczy rozwiazac
rownanie
W(2)=x3−(2cos 4k)x2 +3x −cos 4k −5=0
23−(2cos 4k)22+3*2 −cos 4k −5=0
11 lis 14:06
Szajbus: oks
11 lis 14:07
Szajbus: mam coś takiego 9−4(2cos 4k)− cos 4k=0
co dalej
11 lis 14:15
TOmek: zauwaz ,ze k to kąt czyli
cos4k =x
9−4x−x=0
−5x=−9
| | 9 | |
cos4k= |
| sprzecznosc, bo −1≤cosα≤1 |
| | 5 | |
cos mi nie gra w tym zadaniu.
11 lis 14:22
Szajbus: Przepisałem treść zadania dobrze i liczby też ...
11 lis 14:24
TOmek: Taka jest moja rozkimna nad tym zadaniem, moze ktos inny widzi, cos co ja nie widze.
11 lis 14:24
Szajbus: hmmm nie chce nic mowic ale z nawiasu wziąłęs chyba tylko cos4k a nie 2cos4k
11 lis 14:26
TOmek:
dla n=1
k=90
23−(2cos90)22 +3*2 −cos 90−5=0 cos90=0
8−(2*0)22+6−0−5=0
8+6+1=0
nawet jak wstawiam odpowiedz to nie wychodzi.
11 lis 14:28
Szajbus: Kurcze to nie wiem.
11 lis 14:30
TOmek: chwilka..
11 lis 14:32
TOmek: aha przepraszam, niedopatrzenie
−9x=−9
x=1
cos4k=1 /cos
4k=0+2kπ /:4, gdzie n ∊ C
................
11 lis 14:34
TOmek: mozna sobie jeszcze sprawdzic dla np n=1
k=90
cos4k=cos(4*90)=cos(360+0)=cos0=1
se ino podstawiasz
9−4(2*1)−1=0
9−8−1=0
0=0 i gitara.
Wybacz ,ze tak nagmatwałem ,ale po prostu zlą treśc równania sobie na kartke przepisałem i
pozniej motałem sie w miejscu..
11 lis 14:37
TOmek:
4k
1=0+2k
2π /:4, gdzie n ∊ C k
2=n
pewnie tu masz niejasnosci, bo okres w trygonometrii najczesciej oznacza, sie przez "k" tu
odrazu sobie zamieniłem na "n" by sie nie myliło z parametrem "k"
11 lis 14:43
Szajbus: ok Dzieki
11 lis 15:00
Szajbus: jak jesteś jeszcze to jak to zrobiłeś że
cos4k=1 /cos
i potem jest...
4k=0+2kπ
to jak z tym ?
11 lis 15:03
11 lis 15:14
Szajbus: Link nie działa...
11 lis 15:15
TOmek: bez kropki na koncu ten link
11 lis 15:15
Szajbus: Ok dzięki
11 lis 15:16