wykres
Saizou : jak narysować wykres funkcji y=tg2x−tgx
11 lis 13:53
Maslanek: | | 1 | | 1 | |
y=tg2x−tgx=(tgx− |
| )2− |
| |
| | 2 | | 4 | |
Nie wiem czy to trochę prościej, ale wydaję mi się, że tak
11 lis 14:07
11 lis 14:10
Saizou : bo mam obliczyć coś takiego
i dochodzę do momentu
tg
2x−tgx> i nie wiem co dalej
11 lis 14:32
Saizou : | | π | |
a czy może narysować sobie tg2x i tgx i odczytać że x∊(− |
| +kπ;kπ) u |
| | 2 | |
11 lis 14:35
Saizou : czy może ma ktoś inny pomysł
11 lis 14:44
Maslanek: Z tej wersji kanonicznej możesz łatwo powiedzieć, kiedy to jest większe od 0.
−cos
2x−sinxcosx+1>0
sin
2x−sinxcosx>0
sinx(sinx−cosx)>0
Albo z takiej postaci podziałać
11 lis 14:50