nierownosci
Franki: Witam
x2 − 1 ≥ 0
Wystarczy tylko Δ wyliczyć?
11 lis 13:39
Piotr:
a po co Δ ?
masz wzor skroconego mnozenia : a
2 − b
2 = (a − b)(a + b) zastosuj go
11 lis 13:42
Franki: no ale jak to wyliczę to wrócę do x2−1 , więc po co tak robić?xd
11 lis 13:48
Piotr:
potrzebujesz msc zerowe prawda ? (o ile sa, a sa )
no to :
(x − 1)(x + 1) ≥ 0
kiedy iloczy jest rowny 0 ? gdy jeden z czynnikow jest rowny 0 wiec :
wiec x = 1 lub x = −1
rysujesz parabole i piszesz odpowiedz.
11 lis 13:54
Saizou : lub
x2−1≥0
x2≥1
lxl≥1
x≥1 lub x≤−1
x∊(−∞:−1> u <1:+∞)
11 lis 13:56
Franki: aaaaaa no tak , dzięki ale Δ też da rade xd
11 lis 13:56