ciagi
dinozaur: ciag (a
n) jest okreslony wzorem rekurencyjnym. wyznacz wzor ogolny n tego wyrazu tego ciągu.
11 lis 13:35
Krzysiek: an =an−1+3 =an−2 +3+3 =...=a1 +3(n−1) =7+3n−3=4+3n
11 lis 13:51
dinozaur: czemu tam jest +3+3?
sory za glupie pytanie ale nie rozumiem skad sie co wzielo.. nie bylo mnie na lekcji ..
11 lis 15:01
Krzysiek: an+1= an +3
an =an−1 +3
an+1 =(an−1 +3 )+3
11 lis 15:02
baca:
Przecież z równości an+1 = an + 3 wynika od razu: an+1 − an = 3, a to znaczy, że
ciąg jest arytmetyczny, w którym a1 = 7 i r = 3 ⇒ an = 7 + (n − 1)*3 ⇒ an = 3n + 4
11 lis 16:11
dinozaur: wiec to jest wzor na r? an+1 − an ?
11 lis 22:57