matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę ciągu
ForeverAlone:
nie wiem co dalej
sin2x
lim
=
(
√
3x+1
−1)
x→0
sin2x *
√
3x+1
+1
=lim
=
(
√
3x+1
−1)* (
√
3x+1
+1)
sin2x *(
√
3x+1
+1)
lim
=
3x
11 lis 13:23
Krzysiek:
sin2x
(
√
3x+1
+1)2x
=lim
=...
2x
3x
11 lis 13:25
ForeverAlone:
√
3x+1
+1
lim 1*
=
x
i licznik przez x pomnożyć?
11 lis 13:40