zabadac monotoniczność korzystając z definicji y=x+u{4}{x}
wodzu92: zabadac monotoniczność korzystając z definicji
y=x+4x
11 lis 13:06
Artur ..... :
wodzu .... a jaką miałeś podaną definicję monotoniczności funkcji
11 lis 13:14
wodzu92: jesli x1<x2 i f(x1)<f(x2) to fukcja rosnąca itd. no i gubię sie w obliczeniach
11 lis 13:24
Artur ..... :
rozpatrujesz przypadki
1) x<−2
2) x∊(−2,0)
3) x∊(0,2)
4) x>2
11 lis 13:34
wodzu92: zapomnialem dodac ze x>2
11 lis 13:36
Artur ..... :
no to
| | 4 | | 4 | |
x1<x2 ⇒ f(x1) = x1 + |
| < f(x2) = x2 + |
| |
| | x1 | | x2 | |
| 4(x2−x1) | |
| < x2−x1 // : (x2−x1) |
| x1x2 | |
4<x
1*x
2
4=2*2 < x
1*x
2
czyli funkcja rosnąca dla x>2
c.n.w.
11 lis 13:41
wodzu92: robię że f(x1)−f(x2) = x
1+
4x1 − x
2+
4x2 noi sproawadzam do jednego mianownika
ale na kącu nie mogę stwiedzic czy jest rosnąca czy malejąca,
hmm nei wiem czemu jest −4

ma byc 4 ale cos sie nie chce zrobic
11 lis 13:41
wodzu92: dzieki
11 lis 13:45