ciągi
Olka: Wyznacz ciąg geometryczny mający dane: a3= 14 a6= 132 oblicz S7
17 maj 18:00
tim:
a
3 = a
1 * q
2
a
6 = a
1 * q
4
Podstaw do układu równań i masz dwie niewiadmoe, a
1 oraz q
17 maj 18:02
Eta:
witam

a
3 = a
1*q a
6 = a
1*q
5 = a
1*q
2*q
3
więc: a
1*q
2 *q
3 =
132
to:
14* q
3 =
132
q
3 =
132 *
41
q
3 =
18 => q=
12
to : a
1*q
2=
14
to: a
1 = 1 to a
n = a
1* q
n −1
a
n = 2*(
12)
n
więc
| | q7 −1 | |
S7 = a1 * |
| podstaw i policz S 7 to już proste  |
| | 1 −q | |
17 maj 18:10
tim: a3 = a1 * q2 Poprawiam koleżankę.
17 maj 18:11
Eta:
Ojjjjjjj Timuś

........ tak, nie dopisałam potęgi
2
17 maj 18:13
tim: No co
17 maj 18:13
to będzie tak masz okrag i wci: to będzie tak masz okrag i wciskasz do !kwadratu! (cipy) i wychodzi sprubuj moze ciebie tez
wyjdzie
19 maj 21:14