matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
dinozaur:
Dany ciąg(a
n
) jest okreslony wzorem rekurencyjnym. Oblicz wyrazy a
5
, a
7
i a
10
⎧
a
1
=2
⎩
a
n+1
=a
n
+2n−3
11 lis 13:02
Krzysiek:
albo znajdujesz wzór jawny tego równania albo liczysz: a
2
,a
3
,...a
1
0 a
2
=a
1+1
=a
1
+2*1 −3=1 a
3
=...
11 lis 13:04