Zadanie optymalizacyjne
Martuś :
Trójkąt równoboczny ABC ma bok długości 10 cm. Na jego bokach obrano punkty M, N, P tak, że
IAMI = IBNI = ICPI (jak na rysunku). Jak należy wybrać punkty M, N, P, aby pole trójkąta MNP
było najmniejsze?
11 lis 12:45
+-: Zauważ powstały 3 trójkaty są przystające oraz w środkku trójką rónoboczny oznaczając AM=x
napisz oblicz pole ΔAMN pole ΔMNP=ΔABC−3*ΔAMN. Będziesz sz miał wzór (równanie kwadratowe) na
pole MNP w zależności od x Teraz należy określić minimum funkcji.