czy ktoś może mi pomóc
Dorota: oblicz: 1+2+4+...+512+1024.
17 maj 17:49
♊: Znasz może sysetem binarny (dwójkowy // zero−jedynkowy) ?
17 maj 17:51
tim: A znasz ciągi?
17 maj 17:51
Dorota: TO SĄ CIĄGI ALE NIE BARDZO WIEM JAK SIĘ ZA TO ZABRAĆ PROSZĘ O JAKĄŚ PODPOWIEDŹ
17 maj 17:58
g: αδ
17 maj 17:59
tim: No to jakie mamy dane:
a1 = 1
q = 2
an = 1024 = a1 * q({n − 1} = 1 * 210 n = 11
Do wzoru na sumę...
17 maj 18:00
♊: pozwolę się wtrącić jeszcze raz.
1 + 2+4+...+512+1024 można zapisać jako:
20+21+22+...+29 +210
Może pomoże, a może nie ;P
17 maj 18:02
tim: No zgadzam się
17 maj 18:03
Dorota: mam jeszcze jedno zadanie− sprawdź czy liczba −120 jest wyrazem podanego ciągu arytmetycznego.
Jeśli tak, to którym?
a) −240, −230,...
b) 26,22,...
c) 66, 65, 5,... .
tego to nie wiem nawet jak zacząć. Z góry dziękuję.
17 maj 18:04
tim: Napewno w c jest 66,65,5?
a), b) oraz c) widać a
1 oraz r
17 maj 18:06
Dorota: niestety na pewno w c jest 66,65,5
17 maj 18:09
tim: To wtedy to nie jest ciąg arytmetyczny.
Podstawiasz− 120 do wzoru i sprawdzasz
17 maj 18:11