oblicz granice
gosia: czesc, musze obliczyć granice ciągu i nie wiem do końca jak gubie się w połowie, za bardzo nie
wiem jak to napisac bo jestem tu pierwszy raz, wiec wybaczcie jak coś będzie nieczytelne,.
bardzo prosze o wytłumaczenie bo niedługo mam kolokwium a nic z tego nie kapuje.
lim= (3n−√9n2+4n)=4n3n+√9n2+4
n→∞
pod tym pierwiastkiem jest tez 4 tylko nie wiem jak to zapisac i nie wiem co dalej pomóżcie
11 lis 12:32
sushi_ gg6397228:
√9n2+4n= √n2(9 + 4/n)= n * √9+4/n
3n+ √...= n (3+ √9+4/n) potem coś się skróci
11 lis 12:39
Basia:
prawie dobrze; używaj dużej litery U przy pisaniu ułamków
dalej:
| | −4n | | −4n | |
= |
| = |
| = |
| | 3n+√9n2+4n | | 3n + √n2(9+4n) | |
| −4n | | −4n | |
| = |
| = |
| 3n+n√9+4n | | n(3+√9+4n) | |
| −4 | | −4 | |
| → |
| = .................. |
| 3+√9+4n | | 3+√9+0 | |
11 lis 12:40
gosia: dzięki wielkie
11 lis 12:44