Obliczyć granicę funkcji
ForeverAlone:
x→π
może jakaś wskazówka?
11 lis 12:28
ForeverAlone: poprawka lim−>0
11 lis 12:29
Krzysiek: | | a2 −b2 | |
w liczniku korzystasz ze wzoru: a−b= |
| |
| | a+b | |
| | sint | |
a potem korzystasz z tego, że : limt→0 |
| =1 |
| | t | |
11 lis 12:30
Basia:
| 3−√9−x | | (3−√9−x)(3+√9−x) | |
| = |
| = |
| sin5x | | (3+√9+6)*sin5x | |
| 1 | | 9−9+x | | 1 | | x | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| 3+√9−x | | sin5x | | 3+√9−x | | sin5x | |
| 1 | | 5x | | 1 | | 5x | |
| * |
| = |
| * |
| → |
| 3+√9−x | | 5sin5x | | 5(3+√9−x) | | sin5x | |
11 lis 12:34
ForeverAlone: ale skąd taki wzór, nie znam i nie wiem skąd się wziął mogłbyś mi na liczbach rozpisać
11 lis 12:40
ForeverAlone: dziękuję ślicznie Wam
11 lis 12:41
ForeverAlone: tylko skąd się wzięło to 6 w liczniku (3+√9+6)*sin5x
11 lis 12:45
ForeverAlone: w mianowniku*
11 lis 12:47
Basia:
tam nic takiego nie ma;
jest 5(3+√9−x) → (gdy x→0) 5(3+√9−0) = 5(3+√9) = 5(3+3) = 5*6 = 30
11 lis 12:52
ForeverAlone: tam w pierwszej linijce, ale już wiem tam powinien być x, ale to literówka nic nie zmienia
dalej jest już ok nieważne : )
11 lis 12:54