ciągi
Kasia: Cześć

Wyznacz sumę wszystkich trzycyfrowych liczb naturalnych, które z dzielenia przez 5 dają resztę
4.
Bardzo proszę o pomoc
11 lis 12:07
Artur ..... :
trzycyfrowe to liczby od 100 do 999
jaka jest najmniejsza liczba trzycyfrowa która dzielona przez 5 daje resztę 4

oczywiście 104
następna to 109
.....
itd
a
1 = 104
r = 5
a
n =


<−−− sama wyznacz ten element
11 lis 12:09
konrad:
a1=104
an=999
r=5
11 lis 12:12
Licealista: Najmniejszą z liczb będzie 104, a największą 999. W sumie takich liczb będzie 180, zatem
S=104+9992*180=(104+999)*90=99270
11 lis 12:13