wyznacznie asymptot f(x) = x(x-1)^2
Ula: Zbadaj przebieg zmienności funkcji f(x) = x(x−1)2
Konkretnie mam problem z wyznaczeniem asymptot.
11 lis 11:53
Artur ..... :
to konkretnie napisz jak liczysz granice i z czym konkretnie masz problem
bo zakladam, że wiesz jak asymptoty się wyznacza
11 lis 12:08
Ula: lim f(x)/x = lim (x−1)2 = ∞
x→ −∞ x→−∞
wyszło więc, że nie ma asymptoty ukośnej, pionowej też nie, bo dziedzina jest ciągła...
11 lis 12:12
Artur ..... :
a więc ... funkcja nie posiada asymptot
11 lis 12:13
Ula: możliwe jest takie rozwiązanie?
11 lis 12:15
sushi_ gg6397228:
a czy parabola na pionowa lub ukośną?
11 lis 12:22
Artur ..... :
wiele funkcji nie ma asymptot
11 lis 12:23
Ula: wydaje mi się, że po prostu coś źle liczę, to zapewne ma asymptotę ukośną...
11 lis 12:40
Ula: jasne, że źle liczę, już wiem, co jest nie tak
11 lis 12:45
Ula: albo i nie...może jednak ktoś pomoże?
11 lis 12:51