zadanie z nierównosci
martyna: prosze o pomoc
logx3√3−1,25>(logx√3)2
11 lis 11:45
sushi_ gg6397228:
tak nabazgrolone, ze głowa boli ( nie widac gdzie potegi, nie podstawa logarytmu)
z boku jest sciaga ja kco sie pisze, do poprawy
11 lis 11:51
martyna: logx3√3 − 1.25 > (logx√3)2
11 lis 11:54
sushi_ gg6397228:
dziedzina
logx (3√3)= logx 3 + logx √3= logx √32 + logx √3 =
2 logx √3 + logx √3= 3 * logx √3
teraz robimy podstawie t= logx √3 i mamy rownanie kwadratowe
11 lis 12:14
martyna: a kiedy mogę przejść z potęgi na iloczyn tak jak to tutaj jest zrobione: 2 logx √3 ?
11 lis 12:32
sushi_ gg6397228:
loga bc= c* loga b jak potega dotyczy argumentu logarytmu
11 lis 12:37
martyna: orzymałem dwie awrtości t: t1=52 praz t2=12 teraz powinnam to podstawic do
t=logx√3 i to wszystko?
11 lis 12:41
sushi_ gg6397228:
oraz sprawdzic z dziedzina czy to moze byc
11 lis 12:58
sushi_ gg6397228:
tam byla nierownosc, a nie rownosc !
wiec trzeba najpierw znalesć rozwianaie dla nierownosci t ∊ .... i dopiero potem liczyc "x"
11 lis 13:00
11 lis 13:01