matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROblem
TOmek:
Granice Mam pare problemów z tym tematem. Zbadac zbieznosc ciągu:
n
2
+1
n
2
+2
n
2
+n
+
+...+
n
3
+1
n
3
+2
n
3
+n
−−−−−−−−−−−−−−− oszacowuje.Bo wydaje sie ,ze pojdzie z tw. o 3 ciagach
n
2
+1
n
2
+2
n
2
+n
≤
+
+...+
≤
n
3
+1
n
3
+2
n
3
+n
n
2
+n
2
2n
3
oszacowanie od góry n*
=
=2
n
3
+0
n
3
n
2
+0
n
3
1
oszacowanie od dołu n*
=
−>
n
3
+n
3
2n
3
2
no i cos nie gra
11 lis 11:30
TOmek:
aha juz wiem, wystarczy lepiej oszacowac
11 lis 11:32