Funkcje
nicoll90: Naszkicuj wykres funkcji określonej wzorem f(x)=(1−|x|)(2−|x|)
Prosiłabym również o wytłumaczenie krok po kroku.
11 lis 11:27
PW: Dla x≥0 ten magiczny |x| to po prostu x, a więc trzeba narysować wykres funkcji
g(x) = (1−x)(2−x), x∊<0, ∞).
Dla x < 0 ten magiczny |x| = −x, a więc trzeba narysować wykres funkcji
h(x) = (1+x)(2+x), x∊(−∞,0)
Zadana funkcja f to "sklejenie" tych dwóch, czyli zastosowanie (narysowanie) h(x) dla x
ujemnych i g(x) dla x nieujemnych. Funkcja f ma więc wykres składający się z dwóch kawałków
dwóch różnych parabol.
Po opuszczeniu określenia "ten magiczny" można przepisać do zeszytu. Kawałki parabol narysujesz
samodzielnie.
11 lis 18:41
Eta:
11 lis 18:44