Please pomóżcie!!!!!!
Ewullina : Cześć

Mam problem z jednym zadaniem siedziałam nad mim godzinę rozwiązywałam na różne sposoby ale
wychodziły mi jakieś kosmiczne liczby


Mam nadzieję że ktoś mi pomoże..Bardzo proszę

!
Oto treść
Bok rombu ma długość 4 cm a suma długości jego przekątnych jest równa 10 cm.Oblicz Pole i
wysokość rombu.
17 maj 17:23
♊: Romb jest równoleglobokiem.
Jaki jest wzór na pole równoległoboku ?
17 maj 17:25
♊: Potrzebne Ci będą 2 wzory na pole.
17 maj 17:25
Ewullina : Próbowałam z tego wzoru P=a
2sinα ale też jakieś dziwne wyniki mi wyszły


17 maj 17:26
Ewullina : Pole równoległoboku to P=a*h
17 maj 17:27
♊: A taki z przeglątnymi ?
17 maj 17:28
tim: Najpierw trzeba znaleźć długości przekątnych z tw. Pitagorasa.
17 maj 17:28
♊: ten z sinα Ci się nie przyda, bo nie masz podanego kąta α.
17 maj 17:28
Ewullina : Ale mam podane w zadaniu że suma ich wynosi 10 cm.
17 maj 17:29
Ewullina : No tak racja
17 maj 17:30
Ewullina : Wzór na pole równoległoboku jest tylko jeden chyba.
17 maj 17:31
Ewullina : 
17 maj 17:35
tim: | | trzeba z Pitagorasa.
17 maj 17:36
♊: Właśnie − pomyliło mi się :
P
| | e*f | | d1*d2 | |
Chodziło mi o wzór P= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
A to jest wzór na pole rombu (na pole równoległoboku jest podobny tylko, razy sinα, a sinα dla
rombu jest równy 1).
Teraz masz układ równań (użyję oznaczeń przekątnych jako "e" i "f" bo się krócej pisze bez
indeksów dolnych)
⎨e+f = 10
⎩a*h = P
Dasz radę wyliczyć resztę ?
17 maj 17:37
Ewullina : nie bardzo
17 maj 17:39
♊:

Jeżeli nie (a wątpię, być była w stanie) − to kolejna zależność (jak tu tim podpowiada co
chwila) trzeba wyliczyć z tw. pitagorasa.
e+f = 10
| | e | |
Przekątne równoległoboku przecinają się w połowie, więc mamy trójkąt o bokach a, |
| , |
| | 2 | |
Oblicz z tw. pitagorasa jakie to są boki, a następnie podstaw do poprzedniego układu równań.
17 maj 17:42
Ewullina : aa no taak

dzięki wielkie
17 maj 17:45
drink: po prostu jestes glupia do tego zadania
18 lis 20:46