w trapezie o polu 120,przekatne dzielą go na 4 trojkaty.oblicz pole kazdego z ni
janek: w trapezie o polu 120,przekątne dzielą go 4 trójkąty.Oblicz pole kazdego z nich,wiedząc,ze
dlugosci podstaw maja sie do siebie 1:3.
11 lis 11:05
janek:
11 lis 14:04
janek: w trapezie o polu 120,przekatne dziela ten trapez na 4 trojkaty.oblicz pole kazdego z
nich,wiedzac,ze stosunek dlugosci podstaw wynosi 1:3
11 lis 14:06
janek: w dalszym ciagu nie mam rozwiazania mojego zadania,jesli Ktos wie jak rozwiazac,prosze
odpisac

t zadanie:w trapezie o polu 120.przekatne dzielą ten trapez na 4 trójkąty.Oblicz pole
kazdego z nich,wiedząc,ze stosunek dlugości podstaw wynosi 1:3,czekam i z gory dziekuje
11 lis 22:31
wmboczek: pola tych przy podstawie są w stosunku 1:9 x i 9x
boczne mają równe pola y
stosunek wysokości trapezu do małego 1:4 zatem y=3x
3x+3x+x+9x=120 x=?
11 lis 22:42
aniabb:

3(P+P1) = 9P +P1
2P1=6P
P1=3P
3P+P+3P+9P=120
16P=120
P=7,5
P1=22,5
9P=67,5
11 lis 22:42
Eta:

ΔABS ~ ΔDCS w skali k = 3
to:
P
3=P
4= k*P
2= 3P
2
P(tr)= P
1+P
3+P
4+P
2 = k
2*P
2+k*P
2+k*P
2+P
2= (k+1)
2*P
2
(3+1)
2*P
2= 120 ⇒ P
2=7,5
to: P
1= 9*7,5= 67,5 , P
3=P
4= 3*7,7= 22,5
11 lis 22:48
janek: dzieki ogromne,za podanie rozwiazan,mam jednak watpliwosci:skad wiecie,ze pola bocznych
trojkątow/P3i P4/ sa rowne?
11 lis 23:15
janek: poza tym do Ety.dlaczego piszesz raz,ze pole trojkata P1=k kwadratP2,a pozniej P3=k*p2

11 lis 23:23
Eta:
| | a*h | | a*h | |
P(ΔABD) = |
| i P(ΔABC)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
to: P(ΔABD)= P(ΔABC)
P
3+P
1= P
4+P
1 ⇒
P3= P4
teraz: ΔABS ~ ΔCDS w skali k
11 lis 23:38