zad
Mat: wyznacz wyrazy ciagu ktore sa liczbami naturalnymi :
an = 2n−14+ 10/n ; n∊N+
11 lis 11:01
sushi_ gg6397228:
| 10 | |
| musi byc całkowite, jakie znasz dzielniki liczby 10 |
| n | |
11 lis 11:23
Mat: taka odpowiedz napisalam na sprawdzianie : n ∊{1,2,5,10} i źle. No wiec jaka powinna byc
odpowiedz ?
11 lis 11:28
sushi_ gg6397228:
bo trzeba napisac a1, a2, a5, a10
11 lis 11:30
Mat: tak dokladnie napisalam no to pani profesor napisala to sa calkowite, ktore dodatnie ,oblicz je
coś tam...
a1=2−14+10=−2
itd
wiec ktore sa naturalne ?

ja juz sie pogubilam...
11 lis 11:34
Mat: Czy w takim razie tylko a10 bedzie tym rozwiazaniem ?
11 lis 11:37
sushi_ gg6397228:
liczby n=1,2,5,10 daja tylko rozwiazania calkowite
teraz trzeba policzyc a1, a2, a5 , a10 i zobaczyc kiedy bedzie >0
11 lis 11:40
11 lis 11:41
sushi_ gg6397228:
wiec a10>0
11 lis 11:41
Mat: teraz jasne, dziekuję
11 lis 11:46
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
11 lis 11:49
Mat:
11 lis 11:52