a,b,c,d ?
Mat: Zysk firmy w pierwszym miesiacu byl rowny 3 000 zl , a w kazdym nastepnym mies. byl wyzszy o
10% od poprzedniego miesiaca. Wartosc zysku w n−tym miesiacu opisuje wzor:
a)
3 000 + 0,1n
b)
3 000 (1+0,1)n
c)
3 000 * (1,1)
n
d)
3 000 * (1,1)
n−1
Podaj odpowiedz z wyjasnieniem
11 lis 10:49
Darth Mazut: Odpowiedź C) 3000 * (1,1)
n −−> ponieważ w każdym miesiącu pomnożysz to co masz razy 1,1 to tak
jakbyś dodał zawsze 10% do tego co już masz, natomiast n będzie liczbą miesięcy i się wszystko
zgodzi
11 lis 11:05
Mat: dzieki

dla mnie to bardziej odp b) moglbys powiedziec dlaczego nie b) ?

czemu do potegi
a nie mnozyc tych miesiecy no ...
11 lis 11:07
Darth Mazut: no bo tam masz 1,1 i mnożysz razy liczbę miesięcy tzn że po 2 miesiącach miałbyś zysk z 3000 20
% a to raczej nie to samo, natomiast jeśli dasz do potęgi to będziesz mnożył za każdy miesiąc
razy 1,1 czyli za każdy miesiąc +10% i wtedy to działa, a w b) masz tak: 2−mce 20%, 3−mce 30%
a to nie to samo, sprawdź sobie

czy jak dodasz 2 razy po 10% to będzie to samo co
jednorazowo 20%
11 lis 11:14
Mat: Ja od poczatku nie kumalam ciagow. Dzieki za wyklad , moze chce ci sie zrobic jakies zadanie z
ciagow jeszcze ?
11 lis 11:16
Darth Mazut: Heh, nie wiem, ciągi miałem w 2 klasie więc teraz moge już nie być w tym tak obeznany. Możesz
umieścić zadanko, mogę zerknąć, ale rozwiązania nie gwarantuje
11 lis 11:21
Mat: Ja tak samo dlatego mam z tym problem

no to moze dalej te procenty:
oblicz zyski z lokaty A i B zalozonych w tym samym czasie na okres 4 lat, kazda na kwote
poczatkowa 5 000 zl. pomin podatek od odsetek. o ile % zyski z lokaty B sa wieksze od zyskow z
lokaty A ?
Lokata A: procent prosty,roczne oprocentowanie 6%
Lokata B: procent skladany,roczne oprocentiowanie 6%,polroczna kapitalizacja odsetek
11 lis 11:26
Darth Mazut: Wygląda prosto:
4 lata // A = 5000 [6% na rok]// zł B = 5000zł [3% co pół roku]
Liczymy:
A = 5000 * (1,06)
4 ≈ 6312,38
B = 5000 * (1,03)
8 ≈ 6333,85
O ile % zyski z B są większe od A:
rozwiązujemy takie równanie
6312,38x = 6333,85
x będzie to jakaś liczba 1, coś tam
a to co będzie po przecinku to jest procent o jaki zyski z B są większe od A

I powinno być ok myślę
11 lis 11:36
Mat: Danke schon!
Nie no , za proste

Dobra to moze jakis wyzszy level dla Ciebie, sproboj ok ?

Pierwszy wyraz cg geometrycz. jest rowny 128,a ostatni 972. Wiedzac, ze suma wyrazow tego cg
wynosi 2660,oblicz:
iloraz tego cg
liczbe wyrazow tego cg
11 lis 11:40
Mat: Jeszcze pytanie do wczesniejszego zadania : tam jak mi wyjdzie x = 1,003... coś tam to mam to
zamienic na procenty i to jest odpowiedz ? kosmiczna liczba strasznie...
11 lis 11:45
Mat: Jeszcze pytanie do wczesniejszego zadania : tam jak mi wyjdzie x = 1,003... coś tam to mam to
zamienic na procenty i to jest odpowiedz ? kosmiczna liczba strasznie...
11 lis 11:45
Darth Mazut: Nie

za trudne

− ale zaraz, przecież mam tablice matematyczne, może coś wymyśle

Na pewno podłożymy coś do tego:
i może coś tu:
972 =128 * q
n−1
Może coś uprościmy:
7,59375 = q
n−1
chwilke, zaraz postaram się skończyć choć nie wiem czy się uda
11 lis 11:54
Darth Mazut: no jak wyjdzie 1,003 to to jest 0,3%
11 lis 11:55
Mat: a moze:
q
n= 972q/128
i to wsawic do
2660=128* 1−q
2/1−q ?
11 lis 11:56
Mat: dzieki dzieki no tamto juz wszystko jasne
11 lis 11:57
Mat: ja wymyslilam coś takiego :
2660=128 * (128−972q/128) * ( 1/1−q )
moze jakos by sie q policzylo
11 lis 11:59
Darth Mazut: sorry, ale nie łapie twojego toku rozumowania
11 lis 12:01
Mat: chyba dobrze bo wychodzi cywilizowane q czyli q=1,5
jak myslisz dobrze ?
11 lis 12:01
Mat: bo za duzo pisania ale chcesz to Ci rozpisze a ty sprawdz, i jakbys mogl to pomoz z tym zeby
obliczyc liczbe wyrazow tego cg
11 lis 12:02
Mat: a n+1 / a n =q
a
1 * q
n / 972 =q
128 * q
n/972 = q
stad
128 * q
n = 972 q
q
n = 972q/128
tyle
wzor na sume wyrazow cg geom.
podstawiam co mam dane i mam
2660 = 128 * 1−q
n/1−q
do tego wsawiam wczesniejsze q

dobrze ?
11 lis 12:05
Darth Mazut: jak już będziesz miała q to liczba wyrazów to prosta rzecz, natomiast myśle jeszcze jak to q
policzyć hmm
11 lis 12:05
Mat: Z czego teraz obliczyc liczbe wyrazow tego ciagu ?
11 lis 12:07
Mat: olśniło mnie po prostu i myślę że dobrze mi wyszło to q
11 lis 12:07
Darth Mazut: | | 1−qn | |
z tego można: Sn = a1 * |
| // q podstawiasz, reszte też i liczysz n − i to jest |
| | 1−q | |
liczba wyrazów ciągu
11 lis 12:09
Mat: 2660 = 128 * 1−q
n/1−q
q
n = 972q/128
wstawiłam do pierwszej linijki drugą

i wyszło
11 lis 12:09
Mat: 1330=64* (1− (1,5)
n) i nie wiem jak to dalej ...
11 lis 12:13
Darth Mazut: noo jak wyszło to ok, chociaż nie wiem skąd miałaś przekście a n+1 = a1 * q
n
11 lis 12:13
Mat: hm nic takiego nie napisałam

ale moze zostawmy to q , powiesz mi jak to n obliczyc bo to co
najprostrze jest najtrudniejsze dla mnie
11 lis 12:16
Darth Mazut: po przekształceniu mam −10,390625 = (−0,5)
n −−− a z tego na pewno nie wyjdzie . hmmm musze
pomyśleć
11 lis 12:17
Mat: dobrze , to nie przeszkadzam

to ja też pomysle no
11 lis 12:18
Darth Mazut: a na pewno dobre to q masz?
11 lis 12:18
Darth Mazut: no wygląda dobrze to q... to powinno wyjść z tamtego wzoru o.O
11 lis 12:20
Mat: wyszlo mi
32
n= − 422

dobrze sprawdze jeszcze bo moglam cos porypac
11 lis 12:21
Mat: o shit chyba masz rację...
11 lis 12:23
Darth Mazut: 32
n = −422?
jeśli n ∊ N to to chyba raczej niemożliwe
11 lis 12:24
Darth Mazut: chwile, q jest dobrze
11 lis 12:24
Mat: wiesz co mi wychodzi ?
972q
2 − 1100q − 2532 = 0
nie wierze

hhaha
11 lis 12:26
Darth Mazut: a n wyjdzie 6, ale nie wiem czemu
11 lis 12:26
Mat: dobra to moze ja juz lepiej nie bede nic liczyc
11 lis 12:27
Darth Mazut: q dobrze policzyłaś bo jest 1,5 faktyczniem natomiast nie wiem jak, a n wyjdzie 6
11 lis 12:29
Mat: no i patrz tam jest potega 1,5 i error na kalkulatorze chyba... nie no nie wiem , napisz jak
liczysz
11 lis 12:29
Darth Mazut: nie wiem czy takie roziwązanie Cię interesuje:
872 = 128 * (1,5)n−1
7,59375 = 1,5n−1
podstawiasz za n−1 = t
7,59375 = 1,55 (no obliczasz na kalkulatorze)
podstawiasz n −1 = 5 ==> n = 6
11 lis 12:30
Darth Mazut: rozwiązanie niby jest, chociaż moja jaśnie oświecona pani prof. z matematyki powiedziałaby że
tak się tego nie liczy
11 lis 12:31
Mat: masz rację !
972=128* (1,5)
n−1
972=972
11 lis 12:32
Mat: moja pewnie tak samo. musi byc prostrze rozwiazanie...
11 lis 12:34
Mat: i nie znam takiego sposobu ktory napisales

nie wpadlabym na takie cos
11 lis 12:34
Darth Mazut: na pewno jakieś inne będzie natomiast ja już raczej go nie znajdę

wybacz
11 lis 12:35
Mat: No to jak na to wpadłeś ?

Nie zostawiaj mnie z tym
11 lis 12:39
Darth Mazut: ale na co konkretnie na n?
11 lis 12:40
Mat: tak
11 lis 12:41
Darth Mazut: jeśli chodzi o n to już pisałem 0 12:30
11 lis 12:41
Mat: 7,59375 = 1,55 (no obliczasz na kalkulatorze) podstawiasz n −1 = 5 ==> n = 6
nie rozumiem tego.
7,59375 = 1,5
n−1 i co dalej ?
11 lis 12:43
Mat: aaaaaaa juz wiem sory
11 lis 12:45
Mat: No ale nie wiem czy zaliczylaby takie cos... Wielkie dzieki za poswiecony czas i wszystko
11 lis 12:46
Darth Mazut: no patrz, żeby było prościej podstawiasz za n−1 literke pomocniczą t (n−1=t)
i masz
7,59375 = (1,5)
t
bierzesz kalkulator i mnożysz 1,5 * 1,5 ... tak aż wyjdzie 7,59375 i spostrzegasz, że
wymnożyłaś to 5 razy
podstawiasz za t liczbę 5
i boliczasz n−1 = 5
n=6
natomiast jak mówie, tego się rczaj w ten sposób nie robi, ale z braku innych pomysłów, lepsze
takie rozwązanie niż żadne
11 lis 12:47
Mat: Pewnie,zgadzam się.

Ale nadal myśle z czego mozna jeszcze skorzystać...
11 lis 12:51
Darth Mazut: szukałem w starych zeszytach ale tam na n są głównie przykłady że wychodzi 1024 = 2n i wtedy
to wiadomo... a takiego nie widziałem
11 lis 13:02
Mat: kurczę, dziękuję Ci bardzo, no nic jutro pisze z cg sprawdzian zapytam facetkę o to zadanie no
bo ... nie mam pojęcia jak to inaczej mogłoby byc...
11 lis 13:04
Darth Mazut: czekaj
11 lis 13:05
Mat: Czekam cały czas

ale nie męcz się nad tym może tego nie bede miala
11 lis 13:06
Darth Mazut: Nie męczę się, bo oprócz umiejętności matematycznych mam też informatyczne i udało mi się
znaleźć coś takiego:
http://zadane.pl/zadanie/963394
Obaczaj i może się okazać pomocne
11 lis 13:08
Mat: hahahha ach jakież wspaniałe umiejętności informatyczne !
11 lis 13:11
Darth Mazut: no ale co? Chyba się przydało nie?
11 lis 13:12
Mat: Tam jest nie po matematycznemu napisane . wynik sie zgadza i tyle. to samo co u nas

wiec
skad oni to wzieli ?
11 lis 13:12
Mat: q
n = (243/32)*q
nie widze tu wzoru , podpowiesz ?
11 lis 13:13
Darth Mazut: O kurcze, nie dość że nie umiem liczyć to jeszcze nawet odpowiedzi nie umiem dobrych znaleźć,
hmm, zawaliłem troche

zaraz na to zerkne
11 lis 13:14
Mat: Oj bez przesady

Twoja odpowiedz jest dobra i w ogole wszystko

co zawaliles? hahah
11 lis 13:16
Darth Mazut: 243/32 to jest 972/128 po skróceniu

a to będzie chyba tak q
n−1 = a n / a1
11 lis 13:17
Mat: no tak. a tam jest ndo potegi n a nie n−1
11 lis 13:19
Darth Mazut: i to po przekształceniu jest qn = (972/128) * q
11 lis 13:20
Mat: (3/2)
n = (243/32)*(3/2)
po co to mnozyc jeszcze przez 3/2 ?
11 lis 13:21
Darth Mazut: | | qn | |
no ale jak masz qn−1 to to jest to samo co qn * q−1 co się czyta jak |
| |
| | q | |
11 lis 13:21
Mat: teraz wszystko jasne , hajs sie zgadza hahaha

juz rozumiem
11 lis 13:23
Darth Mazut: choć ja dalej nie wiem po co tam mnożą przez 3/2, bo pewnie chcą to zapisać w postaci potęgi
liczby 3/2 natomiast w mianowniku powinno po przemnożeniu wyjść 64 a nie 32
11 lis 13:25
Darth Mazut: aa nie dobra juz wiem
11 lis 13:26
Darth Mazut: | | 3 | | 3 | |
243/32 można już od razu zapisać w postaci potęgi |
| bo to jest ( |
| )5 |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 13:27
Mat: no mnoza wlasnie zeby zostalo po lewej stronie q tylko do n ... i masz racje w mianowniku 64
....
11 lis 13:28
Mat: bo 2 6 = 64
11 lis 13:28
Mat: 26=64
11 lis 13:29
Darth Mazut: to nie wiem czemu mi wyszło do 5 wtedy, no ale jak Ci to wychodzi dobre to ok

− już mnie
głowa od tego boli
11 lis 13:30
Mat: dobrze ci wyszlo ze do 5 bo wtedy 6−1=5 haha dobra , mnie tak samo juz glupoty pisze

chcesz
to zajmiemy sie teraz innym zadankiem

hihi
11 lis 13:32
Darth Mazut: może i bym chciał, ale ide na obiad, a potem też jeszcze musze się uczyć do szkoły na jutro

więc dziś już raczej na forum nie będę
11 lis 13:33
Mat: Żartowałam

Już najgorsze mam z głowy

dzieki jeszcze raz

milego dnia
11 lis 13:34
Darth Mazut: Dziękuje, wzajemnie

Powodzenia jutro
11 lis 13:39
Mat: Dziekuję

Jeszcze nic nie umiem
11 lis 13:41
Darth Mazut: Masz czas do wieczora

pracuj
11 lis 13:42
Mat: Jutro nie tylko matma ... 4 godziny matmy ale i sprawdzian z polaczka ...

takze jest co robic
11 lis 13:44
Darth Mazut: 4 godziny matmy w 1 dzień... to cóż to za straszna szkoła?
11 lis 13:46
Mat: hahah wspaniała

8 godzin matmy w tygodniu ale 8 w domu tez sie spędza

ano trzeba to
kochać, matura w tym roku
11 lis 13:48
Mat: haha ale mam jeden straszny dzien w tygodniu bez matmy
11 lis 13:49
Darth Mazut: ja też piszę mature z maty w tym roku szkolnym i to nawet rozszerzoną, ale w tyg mam tylko 5 h
maty
11 lis 13:49
Mat: ja tez rozszerzenie

i stwierdzam ze jestes naprawde dobry

Ty to 100% z rozszerzonej jak
nic , przeciez to tylko 12 zadanek
11 lis 13:52
Darth Mazut: Na pewno nie jestem na prawdę dobry i żeby jakiś przyzwoity wynik osiągnąc na rozserzonej to
jeszcze przedemną dużo pracy, natomiast jakieś 90% z podstaw by mi się marzyło
11 lis 13:53
Mat: tak mało ?

podstawe bynajmiej z matmy sie trzasnie na 99 a nie

przynajmiej ja tak chce

a rozszerzenie swoja droga, na dzien dzisiejszy to jeszcze zielona jestem z tego
11 lis 13:56
Mat: Skoro juz rozmawiamy o tym to jakie studia po takim rozszerzeniu 100 % planujesz ?
11 lis 13:58
Darth Mazut: haha − na mature biore dodatkowo podstawowy WOS i Historię i wybieram się na prawo, notmiast
rozszerzenie z maty piszę bo jestem na profilu mat−inf i jakbym nie wziął to by pani prof. od
maty zrobiła tak wielkie oczy że ogarnęła by najprawdopodobniej swoim wzrokiem całą asymptotę
w tangensie
11 lis 14:02
Mat: hahahahhaahahhahahha biedny , nie no jak jest taka sytuacja to trzeba

ale hm podstawa z wosu
i histy wystarcza ? to ciekawe u mnie ludzie rozszerzenie z tego jak na prawo

powiem Ci ze
niezly z Ciebie humanista jak ogarniasz tak te matme D:
11 lis 14:07
Mat: Powiedzieć Ci co jest w tym najlepsze ? Że ja jestem na profilu "hist−wos"
11 lis 14:09
Darth Mazut: no ja patrzyłem się na uczelnie i pisze że wystarczy podstawa historii i wosu natomiast
rozszerzenia są mile widziane

, także mam nadzieję że jakoś się załapię − choć nad historią
rozszerzoną myślałem, ale jak widziałem pytania to trudne

Hmm, btw. przydałaby mi się znajomość jakaś z kimś na profilu hist−wos
11 lis 14:16
Mat: Nie łam sie bo pewnie ze sie dostaniesz

Mam milion notatek z histy

zbędne jak dla mnie

a mi by sie przydala znajomosc z kims z
mat−inf na przyklad

hahaha
11 lis 14:18
Darth Mazut: Notatki z histy brzmią apetycznie, co Ty na to jakbym Ci podał mój GG?
11 lis 14:21
Mat: Myślę, że mogę się zgodzić w ramach jakiejś pomocy z maty
11 lis 14:24
Darth Mazut: Myślę, że jak będę mieć chwile czasu i będzie to w mojej mocy to pomogę

GG:2996894 // natomiast też liczyłbym od czasu do czasu na jakieś notatki z histy
11 lis 14:26
Mat: Tak, wspólna praca się opłaca. Także do zobaczenia na gg lub na tym wspaniałym forum

haha
11 lis 14:28
Darth Mazut: spoko
11 lis 14:31
Mat: A więc jeszcze raz milego dnia

Jedi

Wybacz,Muszę się wziąść w końcu za te matmę
11 lis 14:33
Darth Mazut: Wzajemnie, przyjemnej pracy
11 lis 14:35
Mat: Dzięki i wzajemnie
11 lis 14:37
Mat: ej jesteś jeszcze ?
11 lis 14:40
Darth Mazut: jestem, a to może pisz na tym GG jak już bo spamujemy forum
11 lis 14:41
Mat: Ale Cie nie ma

a ja mam znowu zadanie

wynalazlam
11 lis 14:43
Darth Mazut: Jestem na niewidocznym, no to pokaż to zadanie: mam nadzieje, że nie będzie znowu takie
straszne
11 lis 14:44
Mat: an−cg geometryczny
a
2=9
a
6=36
a
10=?
S
10=?
i wymyslilam cos na to zadanie ale nie wiem czy dobrze
11 lis 14:46
Mat: a2=9 a4=18 a6=36 a8=72 a10=144
11 lis 14:49