rozwiąż równanie:
aaa: rozwiąż równanie: 2x−√6 = √6x −2
11 lis 10:09
Aga1.: Niewiadome na lewo wiadome na prawo.
Zapisz.
11 lis 10:10
aaa: bo ja podzieliłam to na (2−√6x) − √6+2 i wyliczyłam Δ tylko że delta wyszła −40....
11 lis 10:10
Aga1.: Jest to równanie liniowe i żadnej Δ nie liczysz.
11 lis 10:12
aaa: no to wyjdzie (2−√6)x = (2−√6) dostrzegam tu wzór ale nie wiem jak go zastosować
11 lis 10:12
aaa: i czy w ogóle mam go stosować ^^
11 lis 10:14
Aga1.: Nie liczysz Δ, bo nie widzisz x2.
Popraw znaki.
(2−√6)x=√6−2 //: (2−√6)
zapisz co otrzymasz.
11 lis 10:17
aaa: może ktoś pomóc jak to dalej zrobić?
11 lis 10:17
aaa: no to wyjdzie 1x=1 ?
11 lis 10:18
aaa: x=√6−2 / 2−√6 bo źle wtedy znaki zapisałam
11 lis 10:21