zapisz w prostszej postaci
Alan:
x < −1
| x2 − 1 | |
| +1 −x +|−x| |
| |x| + 1 | |
Mam problem ze zrozumieniem kiedy opuszczamy wartość bezwzględną ze zmienionym znakiem a kiedy
nie.
11 lis 09:50
Aga1.: Definicja
IxI=x,gdy x≥0
IxI=−x, gdy x<0
Przykład
Ix+1I=x+1, gdy x+1≥0, czyli gdy x≥−1
Ix+1I=−(x+1)=−x−1, gdy x+1<0, czyli x<−1
11 lis 09:54
Alan: ok dzięki, czyli rozwiązaniem będzie (−x) ?
11 lis 09:57
Aga1.: Tak.
11 lis 10:09
Artur z miasta Neptuna:
A dlaczego −x wam zostal
a nie −3x

mamy −(x+1) +1−x + (−x)
11 lis 10:45