Ciąg
Sober: 1. Dany jest ciąg an=n2 + 4n − 8
a) którym wyrazem tego ciągu jest liczba 24?
b) zbadaj, czy liczba 10 jest wyrazem tego ciągu.
a) Doszedłem do postaci równania :
n2+4n−8=24
n2+4n−32=0
obliczyłem deltę i nie wiem czy wynikiem zadania jest to co wyszło w delcie. Nie wiem czy
trzeba podstawiać do wzorów z delty (x1 i x2) czy nie. Proszę o pomoc.
17 maj 17:04
tim: Δ = 144
Teraz trzeba obliczyć p{Δ) i podstawić do wzorów na x1 oraz x2.
17 maj 17:07
Sober: Ok dzięki.
17 maj 17:08
♊: a) musisz obliczyć deltę, a następnie pierwiastki (czyli jesli Δ>0 to będdą 2 rozwiązania,
jeśli Δ=0 to tylko 1 takie roziązanie)
obliczasz n1 / n2 tak samo jak byś obliczał x1 / x2. Tego samego wzoru używasz. Odpowiedza
będzie / bedą te pierwiastki.
b) podstawiasz 10 pod an czyli obliczasz 10=n2 + 4n − 8
Obliczasz deltę. Jeśeli delta jest ujemna to stwierdzasz, że 10 nie jest wyrazem tego ciągu,
jeżeli delta ≥ 0 to znaczy, że 10 jest wyrazem tego ciągu.
17 maj 17:09