rozwiaz rownanie
Bart: cosx + sinx = cos2x1−sin2x
przekształciłem to tak że doszedlem do momentu gdzie za sinx podstawiłem T i otrzymalem:
−2t2 + t + 1=0 . t1= 1 i t2= −12 . nie wiem czy dobrze ;>
11 lis 01:46
Basia:
w mianowniku jest sin2x czy sin2x ?
11 lis 01:50
Godzio:
Gdy sinx = 1 ⇒ cosx = 0
| | 02 − 12 | |
0 + 1 = |
| = − 1 |
| | 1 − 2 * 1 * 0 | |
Więc coś nie tak
11 lis 01:54
Basia: coś mi tu nie gra
jeżeli to jest
| | cos(2x) | |
cosx + sinx = |
| |
| | 1−sin(2x) | |
to za mało masz tych rozwiązań
11 lis 01:55
Bart: sin2x
11 lis 01:56
Basia:
| | cos2x − sin2x | |
cosx+sinx = |
| |
| | sin2x−2sinx*cosx + cos2x | |
| | (cosx+sinx)(cosx−sinx) | |
cosx+sinx = |
| |
| | (cosx − sinx)2 | |
| | cosx+sinx | |
cosx+sinx = |
| |
| | cosx−sinx | |
cosx ≠ sinx
(cosx+sinx)(cosx−sinx) = (cosx+sinx)
(cosx+sinx)(cosx−sinx) − (cosx+sinx) = 0
(cosx+sinx)(cosx−sinx −1) = 0
(1) cosx+sinx = 0
lub
(2) cosx − sinx − 1 = 0
(1)
cosx = −sinx
sin
2x+(−sinx)
2 = 1
2sin
2x = 1
| | √2 | |
sinx = U{√2){2} i cosx = − |
| |
| | 2 | |
lub
| | √2 | |
sinx = −U{√2){2} i cosx = − |
| |
| | 2 | |
lub
ale
| 7π | | 3π | | 3π | |
| +2kπ = |
| +π+2kπ = |
| +(2k+1)π |
| 4 | | 4 | | 4 | |
czyli można to zapisać jednym równaniem
x=3π4+kπ
(2)
cosx − sinx − 1 = 0
cosx = sinx+1
sin
2x+(sinx+1)
2 = 1
sin
2x+sin
2x+2sinx + 1 = 1
2sin
2x + 2sinx = 0
2sinx(sinx+1) = 0
sinx = 0
x=kπ
lub
sinx = −1
x= 3π2+2kπ
11 lis 02:06
Basia:
tam ma być w rozwiązaniu (1)
| | √2 | | √2 | |
sinx = |
| i cosx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
lub
| | √2 | | √2 | |
sinx = − |
| i cosx = |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 lis 02:08
Godzio: Najpierw dziedzina:
Zauważ, że 1 − sin2x = sin
2x + cos
2x − 2sinxcosx = (sinx − cosx)
2 oraz
cos2x = cos
2x − sin
2x = (cosx − sinx)(cosx + sinx)
Zatem po skróceniu mamy:
| | sinx + cosx | |
cosx + sinx = − |
| |
| | sinx − cosx | |
(sinx + cosx)(sinx − cosx) + sinx + cosx = 0
(sinx + cosx)(sinx − cosx + 1) = 0
sinx + cosx = 0 lub sinx − cosx = −1
sinx = − cosx / : cosx ≠ 0 (gdyby cosx = 0 to sinx również = 0, sprzeczność)
tgx = − 1
sinx − cosx = −1
| | √2 | | √2 | |
√2( |
| *sinx − cosx* |
| ) = −1 |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | 5 | |
x − |
| = − |
| + 2kπ lub x − |
| = |
| π + 2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
x = 2kπ lub x = |
| π + 2kπ |
| | 2 | |
| | π | | 3 | |
Odp: x = − |
| + kπ lub x = 2kπ lub x = |
| π + 2kπ k ∊ C |
| | 4 | | 2 | |
11 lis 02:11
Godzio:
Jedno rozwiązanie nam się nie pokrywa
11 lis 02:12
Basia:
Godziu (sinx−cosx)2 = (cosx−sinx)2
11 lis 02:17
Godzio:
Basia
Jeżeli weźmiemy np. x = π
Więc mamy sprzeczność, ale nie mogę namierzyć błędu
11 lis 02:19
Bart: (1)
cosx = −sinx
sin
2x+(−sinx)
2 = 1
2sin
2x = 1
skąd te kwadraty sie wziely?
11 lis 02:19
Basia:
| | π | | 3π | |
poza tym − |
| +kπ to to samo co |
| +kπ |
| | 4 | | 4 | |
różnica jest tylko w tym, że Ty masz x=2kπ, a ja x=kπ
11 lis 02:23
Basia:
@Bart
z podstawienia do sin2x+cos2x = 1
11 lis 02:24
Godzio:
Właśnie o to rozwiązanie mi chodziło, że się nie pokrywa, ale dalej nie widzę ani u siebie, ani
u Ciebie błędu

Chyba, że u Ciebie to podniesienie do kwadratu coś popsuło.
11 lis 02:25
Basia:
i ma być x=2kπ
nie dokończyłam
sinx = 0 i cosx = 0+1 = 1 ⇔ x=2kπ
11 lis 02:29
Basia:
to tak jest jak się rozwiązuje układ równań i zapomni o pierwszym równaniu
bo to był układ
cosx = sinx+1
sin2x+cos2 = 1
powinno się oba równania cały czas pisać, wtedy się nie zapomni
11 lis 02:31
Bart: dziekuje za pomoc! rano kolejne starcie, dobranoc! : )
11 lis 02:34
Godzio:
Dobranoc
11 lis 02:35