indukcja
lalka: indukcja matematyczna
2∊A
11 lis 01:17
Godzio: Niezła równość
11 lis 01:24
Basia: przecież to nieprawda
policz sobie dla n=2
√2+1 = 2
√2 = 1
sprzeczność
11 lis 01:25
lalka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∀n≥2 1+ |
| + |
| +...+ |
| =√n |
| | √2 | | √3 | | √n | |
11 lis 01:29
Basia: no przecież Ci pokazałam, że to nieprawda
11 lis 01:32
lalka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∀n≥2 1+ |
| + |
| +...+ |
| >√n |
| | √2 | | √3 | | √n | |
11 lis 01:36
lalka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∀n≥2 1+ |
| + |
| +...+ |
| >√n |
| | √2 | | √3 | | √n | |
11 lis 01:36
Basia: no to już lepiej
11 lis 01:38
lalka:
11 lis 01:46
Basia:
krok1
n =2
P =
√2
przypuśćmy, że
L≤P
√2+1 ≤ 2
√2 ≤ 1
sprzeczność; zatem L > P
krok2
| | 1 | | 1 | |
Z: 1+ |
| +....+ |
| > √n |
| | √2 | | √n | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
T: 1+ |
| +....+ |
| + |
| > √n+1 |
| | √2 | | √n | | √n+1 | |
dowód:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L = 1+ |
| +....+ |
| + |
| > √n+ |
| |
| | √2 | | √n | | √n+1 | | √n+1 | |
wystarczy wobec tego pokazać, że
dowód nie wprost
przypuśćmy, że
√n(n+1)+1 ≤ n+1
√n2+n ≤ n
sprzeczność, bo
√n2+n>
√n2=n
czyli
L >
√n+1
c.b.d.o.
11 lis 01:47