| 1 | 1 | 1 | ||||
1+ | + | +...+ | ![]() | |||
| √2 | √3 | √n |
. szczerze powiem, ze na to czekalem
http://www.wolframalpha.com/input/?i=1%2B1%2Fsqrt2%2B1%2Fsqrt3%2B...%2B1%2Fsqrtn%3D
| 1 | ||
Hn(12) − szereg harmoniczny rzędu | ||
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
1+ | + | +...+ | = | |||
| √2 | √3 | √n |
| 1 | √n | √n | √n | ||||
*[ √n + | + | +...+ | ] = | ||||
| √n | √2 | √3 | √n |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
*[ | + | + | +...+ | ] = | |||||
| √n | √1n | √2n | √3n | √nn |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
√n* | *[ | + | + | +...+ | ] → | |||||
| n | √1n | √2n | √3n | √nn |
| 1 | 1 | |||
+∞*0∫1 | = +∞* | *[√1−√0] = +∞ | ||
| √x | 2 |
| 1 | ||
∑ | a on oczywiście jest rozbieżny do nieskończoności | |
| √n |