.
asdf:

Elektronika
Potrafi ktoś obliczyć twierdzeniem Thevenina?
Treść:
Wykonanie pomiaru natężenia prądu I w obwodzie badanym
E = 3V
R
1 = 3900Ω
R
2 = 1600Ω
R
3=5600Ω
11 lis 00:35
asdf:
11 lis 01:02
asdf:
11 lis 12:07
asdf: pomoze ktos?
11 lis 13:33
asdf:
11 lis 14:07
asdf: ?
11 lis 14:30
Trivial: Spróbuję.
11 lis 14:32
asdf: Ok, a dało by radę, żebyś mi to wytłumaczył?
11 lis 14:38
Trivial:

Układ redukuje się do tego, co narysowałem.
11 lis 14:38
asdf: R1 || R2?
11 lis 14:39
asdf:
11 lis 14:44
Trivial:
A więc tak... Rozpoczynamy od policzenia oporu zastępczego R
T. Pomijamy wszelkie źródła
napięcia zastępując je zwarciem (kablem) oraz wszelkie źródła prądu, które zastępujemy
rozwarciem (brakiem kabla). Tutaj mamy tylko jedno źródło napięcia. Liczymy zatem...
R
T = R
1+R
2.
Trzeba policzyć różnicę napięcia między zaciskami A i B. Same zaciski A,B traktujesz tak jakby
tam było powietrze (prąd przez nie nie płynie). Możemy oznaczyć prąd płynący przez oczko po
lewej jako I
x. Stosujemy prawo Kirchhoffa dla oczka i mamy:
E − I
x(R
1+R
2) = 0
| | E | |
Ix = |
| (znany także jako dzielnik napięcia) |
| | R1+R2 | |
Jako, że mamy już policzony prąd, który płynie przez oczko, pozostało policzyć różnicę
potencjałów między zaciskami A, B. To tak, jakby policzyć różnicę potencjałów w zamalowanych
kropkach. Z prawa Ohma spadek napięcia na oporniku wynosi I
xR
2, zatem...
E
T = I
xR
2
Mamy już wszystko, co trzeba. Stosując analogiczną procedurę jak wcześniej do zredukowanego
układu mamy:
11 lis 14:53
Trivial: Aha i zaznaczam, że to może być źle, gdyż sam jestem w tym początkujący.
11 lis 14:53
11 lis 14:57
+-: Opór liczymy patrząc od trony zacisków AiB przy zwartym źródle i jest to połączenie równoległe
| | R1*R2 | |
czyli RT= |
| , reszta tak jak napisał Trivial się zgadza. Sumując otrzymujemy |
| | R1+R2 | |
obwód zastępczy złożony ze źródła o napięciu E
T i szeregowego oporu R
T, zachowujący się
identycznie jak układ pierwotny.
11 lis 16:26
Trivial: Tak, +−, w linku to poprawilismy.
11 lis 17:10
Trivial:
11 lis 17:13
asdf:
Zadanie 4:
Dla E2 (wyłączamy E1):
| | R1R2R3 | |
Rz = |
| = 15 |
| | R1R2 + R2R3 + R3R1 | |
| | E2 | | 15 | |
I4 = |
| = |
| + U{15}[75} = 0,2A |
| | Rz + R4 | | 15 + 60 | |
| | 15 − 12 | |
I3R3 = E2 − R4I4 => I3 = |
| = 0,75A |
| | 40 | |
| | 0,075 *40 | |
I2R2 = I3R3 => I2 = |
| = 0,025A |
| | 120 | |
| | I1R2 | | 0,025 * 120 | |
I1R1 = I2R2 => I1 = |
| = |
| = 0,1A |
| | R1 | | 30 | |
policzylismy I4 = E2/Rz a pozniej z oczek
Dla E1:
| | R1R2R2 | |
Rz = R1 + R2 || R3 || R4 = R1 + |
| = 50 |
| | R2R3 + R3R4 + R4R2 | |
| | −E1 | |
I1 = |
| = −20/50 = −0,4 A = 0,4A |
| | Rz | |
| | E1 − I1R1 | | 20 − 0,4*30 | |
E1 − I2R2 + I1R1 => I2 = |
| = |
| = 0,06(6)A |
| | R2 | | 120 | |
| | I3 * R3 | |
I4 = |
| = 0,13(3) A |
| | R4 | |
11 lis 18:00