rozwiaz rownanie
Bart: cosx + cos2x= 2 doszedlem do postaci cos3x=2 lub cos −x2=2 i co dalej? ;>
11 lis 00:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że to równianie jest prawdziwe tylko gdy cosx = 1 ⋀ cos 2x=1
wyznacz kiedy jeden jest równy 1 ... kiedy drugi
i robisz część wspólną wyników cząstkowych
11 lis 00:36
Rodney: postac do ktorej doszedles i tak jest niewlasciwa, bo cos3x nigdy nie bedzie rowny 2

cos
| | x | |
− |
| takze, bo ich wartosci beda nalezec do zbioru <−1;1> |
| | 2 | |
11 lis 00:37
Bart: no wlasnie podstawilem do wzoru na sume cosα i cosβ. w takim razie nie da rady tym sposobem
wiec jak to ugryzc?
11 lis 00:39
Basia:
cos2x = 2cos
2x −1
i masz równanie
cosx + 2cos
2x − 1 = 2
2cos
2x + cosx − 3 = 0
t = cosx
−1 ≤ t ≤ 1
2t
2 + t − 3 = 0
Δ=1 − 4*2*(−3) = 1+24 = 25
| | −1−5 | | 6 | | 3 | |
t1 = |
| = − |
| = − |
| < −1 i nie spełnia warunków zadania |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
cosx = 1
x = kπ
koniec zadania
11 lis 00:40
Bart: ooooo, cudownie, dziekuje! : )
11 lis 00:40
Basia: błąd na końcu: x=2kπ
(2 zeżarłam)
11 lis 00:42
Rodney: dokladnie tak jak
Basia napisala

mialem w sumie juz pisac to samo, wiec dobrze, ze odswiezylem
11 lis 00:42
Bart: a skad basia wzielas cos2x= 2cos
2x− 1 . to jakis wzor? o ile wiem(a poki co wiem malo

) to
cos2x= cos
2x − sin
2x. czyli pewnie jest cos o czym nei wiem?
11 lis 00:45
Rodney: cos2x = cos2x−sin2x
jedynka trygonometryczna
sin2x+cos2x=1
wyznaczamy:
sin2x=1−cos2x
i podstawiamy do pierwszego wzoru i mamy:
cos2x = cos2x−1+cos2x = 2cos2x−1
11 lis 00:48
Eta:
Są trzy postacie tego wzoru
cos2x= cos2x−sin2x= 2cos2x−1 = 1−2sin2x
11 lis 00:51
Rodney: no ale wystarczy znac ten pierwszy, reszte mozna szybko z jedynki policzyc
11 lis 00:53
Eta:
Jasne,że tak
11 lis 00:54
Bart: dziekuju
11 lis 00:55