arkus
arc: Mam obliczyć ctg(arcsin 13), doszedłem do:
cos(arcsin 13)sin(arcsin 1{3})} = cos(arcsin u{13)sin(sin(−1) u{1{3})} =
cos(arcsin 13)1{3}} = 3*cos(arcsin u{13)
i z tego co znalazłem na necie, to powinienem to przekształcić do 3*p{1−(sin(arcsin 13))2
ale jakoś niespecjalnie pojmuję jak to dokładnie działa. Mógłby ktoś wytłumaczyć?
11 lis 00:26
arc: coś brzydko to wyszło, jeszcze raz:
mam obliczyć ctg(arcsin 13), doszedłem do:
[cos(arcsin 13)] / [sin(arcsin 13)] = cos(arcsin 13) / sin(sin−1 13) =
cos(arcsin 13) / 13 = 3*cos(arcsin 13)
i z tego co znalazłem na necie, to powinienem to przekształcić do
3*sqrt(1−(sin(arcsin 13))2) ale jakoś niespecjalnie pojmuję jak to dokładnie działa.
Mógłby ktoś wytłumaczyć?
11 lis 00:31
Mila: Jutro. Dobranoc
11 lis 00:32
arc: :(
11 lis 00:34
Basia:
y = arcsinx ⇔ siny = x ⇔ cos2y = 1−sin2y ⇔
cosy = √1−sin2y= √1−(siny)2 = √1−(sin(arcsinx))2
rozwiązanie
cosy = −√1−sin2y pomijamy bo arcsix∊<−π2;π2>
a w tym przedziale cosinus jest nieujemny
11 lis 02:56
arc: Czaję, dzięki wielkie i od razu wychodzę z kolejnym przykładem, który już nie wiem jak w ogóle
zacząć ;x
sin(arcsin(3/5) + arcsin(8/17)) = ?
Nie słuchałem na wykładzie/ćwiczeniach i teraz na 3 przykłady z tymi arcusami, tylko pierwszy
zrobiłem sam jakoś z wiadomościami z neta i teraz na każdym kolejnym się zatrzymuję. Nie wiem,
jest na to może jakaś tożsamość, np. odpowiednia do sinx+siny = 2*sin((x+y)/2)*cos((x−y)/2) ?
11 lis 12:57
arc: sin(arcsin(3/5) + arcsin(8/17)) = ?
11 lis 13:04