Ile wody należy dolać do 1kg roztworu p−procentowego kwasu solnego, aby otrzymać roztwór
q−procentowy?
nie ma RTL a poza tym mam jeszcze kilka zadań do rozwiązania i chciałbym sie z połową do
spania uporać

| p | 0 | q | |||
*1+ | *x= | (1+x) wystarczy wyznaczyć x | |||
| 100 | 100 | 100 |
| p | p | 100−p | ||||
1 roztwór zawiera: | kwasu i 1 − | = | wody | |||
| 100 | 100 | 100 |
| p | 100−p | 100−p+100x | ||||
2 roztwór zawiera: | kwasu i | +x = | wody | |||
| 100 | 100 | 100 |
| kwas | q | ||
= | |||
| woda | 100 |
| p | 100 | q | |||
* | = | ||||
| 100 | 100−p+100x | 100 |
| p | q | ||
= | |||
| 100−p+100x | 100 |
| 100p−100q+pq | ||
x = | ||
| 100q |
| p | ||
p%*1= q%(1+x) / :q% ⇔ | =1+x ⇔ x=pq−1 . ... ![]() | |
| q |
| p−q | ||
wyszło mi x= | ||
| q |
pigor