j
ania: Mógłby ktoś obliczyć całkę albo podać sposob w jaki ją obliczyć?
∫ (x+a)2 dx
10 lis 23:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
zastanów się z czego pochodna będzie tyle wynosić
na pewno musi być (x+a)
3
| | (x+a)3 | |
ale trzeba to trochę zredukować ... |
| powinno być już dobrze |
| | 3 | |
liczysz pochodną i faktycznie jest dobrze
| | 1 | |
więc ∫ (x+a)2 dx = |
| (x+a)3 + C |
| | 3 | |
10 lis 23:20
ania: Już rozumiem! Dziekuje bardzo
10 lis 23:26
Basia:
∫(x+a)
2dx = ∫(x
2+2ax+a
2) dx = ∫x
2dx + 2a∫xdx + a
2∫1dx =
| 1 | | 1 | |
| x3 + 2a* |
| x2 + a2x+C = |
| 3 | | 2 | |
drugi sposób
t = x+a
dt = dx
| | 1 | | 1 | |
∫(x+a)2dx = ∫t2dt = |
| *t3 = |
| (x+a)3+C1 |
| | 3 | | 3 | |
tylko pozornie wyniki są różne
| 1 | | 1 | |
| (x+a)3+C1 = |
| (x3+3ax2+3a2x+a3)+C1 = |
| 3 | | 3 | |
| 1 | |
| x3 + ax2 + a2x + (a3+C1) = |
| 3 | |
10 lis 23:26
niejestempewna: dawno miałam całki ale jak pamietam to był taki wzór ∫xa dx= xa+1 /a+1
czyli x→(x+a), a→2, ∫ (x+a)2 dx=(x+a)3 / 3 + stała całkowania(C)
10 lis 23:31
ania: Dziękuje Basiu
10 lis 23:32