ADDFFG
Szajbus: Rozwiąż:
Układ równań
|xy|=24
x+|y|=10
No to jak to zrobić

Kolejny przykład, którego nie rozumiem.
10 lis 22:46
Saizou : xy=24 lub xy=−24
x=10−lyl x=10−lyl
(10−lyl)y=24 lub (10−lyl)y=−24
10 lis 22:48
Szajbus: Ok robie sposobem Saizou

pomożesz jakby co
10 lis 22:50
Saizou : ja tylko proponuje sposób rozwiązania
10 lis 22:51
Szajbus: hmmm
jestem na etapie
10y−|y|y=24 v 10y−|y|y= −24 i co dalej
10 lis 22:52
Saizou : dla y≥0
10y−y*y=24 lub 10y−y*y=−24
dla y<0
10y−(−y)*y=24 lub 10y−(−y)y=−24
10 lis 22:54
Szajbus: bo w sumie tak myśle że moge zrobic coś takiego
| | 24 | | 24 | |
|y|=10− |
| v |y|= |
| +10 i to na przedziały zrobić |
| | y | | y | |
10 lis 22:55
Saizou : mnie uczono że tak nie można robić i kazano na przedziałach, ale może się ktoś inny wypowie
10 lis 23:00
Szajbus: mi wyszło że y∊{−12,−6,−4,4,6,12}
10 lis 23:05
Szajbus: rozwiązywałeś to może też

? albo ja ci zrobie skana i mi powiesz czy dobrze
10 lis 23:06
Saizou : tak
10 lis 23:07
Saizou : na razie jest OK
10 lis 23:08
10 lis 23:08
Szajbus: ok fajnie
10 lis 23:08
Saizou : tylko że y≠0 musisz to uwzględnić bo mianownik
10 lis 23:11
10 lis 23:14
Saizou : rozwiązaniem układu są pary liczb, które musisz wskazać
10 lis 23:17
Szajbus: aha a wiec np.
y=−12
x=−2
y=12
x=−2
tak
10 lis 23:18
Saizou : tak
10 lis 23:19
Eta:
Można tak:
|xy| = |x|*|y|
z drugiego |y|= 10 −x , to x < 10
i teraz |x|*(10−x)= 24
dokończ .....
(6,4), (4,6), (6,−4), (4,−6) , (−2, −12) ,(−2,12)
10 lis 23:19
Szajbus: Dziękuję wszystkim
10 lis 23:26
Saizou : Eto a czy trzeba było to robić na przedziałach tak jak napisałem w poście z 22:54
10 lis 23:28