matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
własności wyrażenia cyklometrycznegfo
els:
Jak wyznaczyć własności arcsin(2x−5)−π/2?
10 lis 22:28
Basia:
dziedzina: −1 ≤ 2x−5 ≤ 1 ⇔ 4 ≤ 2x ≤ 6 ⇔ 2 ≤ x ≤ 3 D = <2;3> zbiór wartości: D
−1
= <−π; 0> rosnąca m.zerowe
π
arcsin(2x−5) =
2
2x−5 = 1 x = 3 chyba nic więcej
11 lis 00:06
els:
dziękuję!
11 lis 17:00