x^3+7x^2-3x-21=0
magda: x3+7x2−3x−21=0
10 lis 22:13
Saizou : x2(x+7)−3(x+7)=0
dokończ
10 lis 22:14
Kejt: grupuj...pierwszy z drugim, trzeci z czwartym i wyciągnij wspólny czynnik przed nawias..
10 lis 22:15
magda: też doszłam do tego momentu i nie wiem co dalej
10 lis 22:16
Saizou : (x+7)(x2−3)=0 wyciągasz przed nawias x+7
10 lis 22:17
Kejt: (x2−3)(x+7)=0
i teraz wzór skróconego mnożenia:
a2−b2=(a+b)(a−b)
10 lis 22:17
magda: x1=−7 i x2=3?
10 lis 22:24
Kejt: oj..nie posłuchałaś się..
miałaś jeszcze rozpisać pierwszy nawias ze wzorku..
10 lis 22:25
magda: (x2−3) (x2+3) (x+7)=0
10 lis 22:32
Kejt: gafa..
10 lis 22:33
Saizou : x2−6=(x−√6)(x+√6), bo jest wzór a2−b2=(a−b)(a+b), zatem analogicznie zrób swoje
10 lis 22:34
magda: nie rozumiem tego pomocy
10 lis 22:41
Saizou : jeszcze raz, mamy
x2−6 szukamy liczby, która pod podniesieniu do kwadratu da liczbę 6 czyli to √6
zgodnie ze wzorem a2−b2=(a−b)(a+b)
x2−6=x2−(√6)2=(x−√6)(x+√6) a=x b=√6
10 lis 22:46
magda: ale co dalej
10 lis 22:48
Saizou : a z postaci iloczynowej już łatwo odczytać pierwiastki np.
(x−√6)(x+√6)=0 (każdy nawias przyrównujemy do 0)
x−√6=0 lub x+√6=0
x=√6 lub x=−√6
10 lis 22:50