ZXCV
Szajbus: Rozwiąż
Jak rozpocząć

(Może to da radę jakoś normalniej zrobić)
10 lis 22:07
loitzl9006:
| | x | |
dziedzina, zauważ że |
| =±1 ( w zależności od tego czy x>0 czy x<0) |
| | |x| | |
10 lis 22:10
Szajbus: Dziedzina to x≠0
ale nie kumam tego zauważenia...
10 lis 22:11
loitzl9006:
do dziedziny − jeszcze pierwiastek.
|x| może wynosić albo x, albo −x
10 lis 22:12
Szajbus: ale z pierwiastkiem wyjdzie x∊R takze pozostaje tylko x≠0
10 lis 22:13
Szajbus: aa nie x∊∅
10 lis 22:14
loitzl9006:
nie wyjdzie x∊R:
2−|x|≥0
−|x|≥−2
|x|≤2
x∊<−2;2>
10 lis 22:15
Szajbus: kurcze sory o minusie zapomnielem
10 lis 22:15
Szajbus: D: x∊<−2,2> − {0}
10 lis 22:16
loitzl9006:
ok.
Jak będzie wyglądała nierówność dla x∊(0;2> ?
10 lis 22:17
Szajbus: x<1 v x>3
10 lis 22:20
loitzl9006:
ok. czyli x<1. Bo iksów większych od 3 nie rozpatrujemy. Zatem x<1, w połączeniu z warunkiem
x∊(0;2> daje rozwiązanie: x∊(0;1).
Teraz jakie będzie rozw . dla przedziału x∊<−2;0) ?
10 lis 22:23
Mila: Dziedzina:
x≠0 ( bo nie wolno dzielić przez zero!)
i
2−|x|≥0 ( bo wyciągamy pierwiastek kwadratowy tylko z liczby nieujemnej, (w LO)0
2≥|x|⇔|x|≤2⇔x≥−2 i x≤2 i x≠0
1) x∊<−2;0) to |x|=−x
| | x | |
√2−(−x)> |
| ⇔√2+x>−1 spełnione dla każdej liczby z tego przedziału ( z definicji |
| | −x | |
pierwiastka kwadratowego)
2) x∊(0;2> to |x|=x
√2−x>1 /
2 ( obie strony dodatnie)
2−x>1⇔x<1
odp x∊<−2;0)∪(0;1)
10 lis 22:25
Szajbus: x<−3 v x>−1 a wiec x∊(−1,0) tak
10 lis 22:26
Szajbus: to jak
10 lis 22:31
loitzl9006:
popatrz na siódmą linijkę tego co Mila napisała: wychodzi Ci √2+x>−1
Pierwiastek zawsze nieujemny (czyli zawsze większy od −1)
ponieważ nierówność √2+x>−1 jest dla x∊<−2;0), to przedział <−2;0) jest rozwiązaniem.
10 lis 22:31
Szajbus: Pierwiastek zawsze nieujemny (czyli zawsze większy od −1)
Nie kumam, Pierwiastek zawsze nieujemny to jak dla mnie ≥0
10 lis 22:38
loitzl9006:
≥ 0 , a więc tym bardziej > −1, zgadza się?
10 lis 22:41
Eta:
10 lis 22:42
Szajbus: juz wiem

ten zbior mi wystarcza aby to stwierdzić tzn. wiem
10 lis 22:43
loitzl9006:
tak samo jak miałbyś np. rozwiązać równanie
|3x+log
2(3
√x)+|3x
2+3x−4|+2|≥−1
to tak naprawdę wtedy wystarczy dziedzina
i dziedzina będzie rozwiazaniem równania
bo wartość bezwzględna (tak jak pierwiastek) jest zawsze nieujemna

czyli też zawsze większa od −1
uśmiech Ety i już wszystko jasne xD
10 lis 22:49
loitzl9006: * nierówność a nie równanie
10 lis 22:50