proszę o podpowiedz jak to rozwiązać
adaś: Punkt P' jest obrazem punktu P w jednokładności o środku S
Jaka jest skala jednokładności jeżeli P=(2,5) P'=(7,10) i S=(−2,1)
17 maj 16:40
Edek: SP'=k*SP
|SP|2 = (2+2)2+(5−1)2 = 16+16 = 32
|SP| = 4√2
|SP'|2 = (7+2)2+(10−1)2 = 81+81 = 162
|SP'| = 9√2
9√2 = k*4√2
k = 94
17 maj 21:49
AS:

SP' = k*SP ⇔ S1P2 = k*S1P1 [1] tw. Talesa
S1P1 = 2 − (−2) = 4 , S1P2 = 7 − (−2) = 9
Podstawiając do [1] mamy
9 = k*4 ⇒ k = 9/4
18 maj 09:36
karolina:
10 cze 22:00
Basia: można znacznie prościej
SP→=[4;4]
SP'→=[9;9]
SP'→=94*SP→
stąd: s = 94
11 cze 23:22