Oblicz wartość parametru m dla której równanie jest zgodne z założeniem.
eliza: równanie: x2 − (m+2)x + m + 4 = O
Oblicz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki takie, że spełniają
założenie:
x14+x24 = 4m3 + 6m2 − 32m + 12
10 lis 21:58
Kejt: dwa różne pierwiastki będą dla:
Δ>0
Δ=(m+2)
2−4(m+4)=m
2+4m+4−4m−16=m
2−12
m
2−12>0
(m−2
√3)(m+2
√3)>0
m∊(−
∞;−2
√3)u(2
√3;+
∞)
x
14+x
24=x
14+x
24−2x
2y
2+2x
2y
2=(x
2+y
2)
2−2x
2y
2=(x
2+y
2−2xy+2xy)
2−2x
2y
2=
((x+y)
2−2xy)
2−2x
2y
2
dobra..powinno wystarczyć, żebyś mogła z Viete'a skorzystać
10 lis 22:04
Kejt: haha..zrobiłam z x
1 x
2 x i y

powinnam iść spać..
ale da się chyba w tym połapać..
10 lis 22:07