Rozwiąż nierówność
Bart: sin3x − sinx = 0
10 lis 21:56
Basia:
| | 3x+x | | 3x−x | |
sin3x−sinx = 2cos |
| *sin |
| = 2cos(2x)*sin(x) |
| | 2 | | 2 | |
i to przyrównaj do 0
10 lis 21:58
Bart: 2cos(2x) trzeba rozpisać na 2(cos2x − sin2x) ?
10 lis 22:05
pigor: ... np. tak :
sin3x−sinx=0 ⇔ 2sinx cos2x=0 ⇔ sinx=0 ∨ cos2x=0 ⇔
⇔ x=kπ ∨ 2x=
π2+kπ ⇔
x=kπ ∨
x=π4+kπ2 i k∊C . ...
10 lis 22:05
Bart: a skąd się wzięło to 2sinx cos2x=0 ?
10 lis 22:11
Basia:
z wzoru
| | x+y | | x−y | |
sinx − siny = 2cos |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 lis 22:13
10 lis 22:13
Godzio: Ale kombinowanie

sin3x − sinx = 0 ⇔ sin3x = sinx
3x = x + 2kπ lub 3x = π − x + 2kπ
| | π | | π | |
x = kπ lub x = |
| + |
| * k k ∊ C |
| | 4 | | 2 | |
10 lis 22:17
Bart: a jeżeli rozpisać sin3x według wzoru i otrzymać równanie 3sinx−4sin
3x − sinx=0 to da się dojść
do rozwiązania? ;> bo coś mi nie wychodziło właśnie
10 lis 22:21
Godzio: Można, ale po co AŻ TAK KOMBINOWAĆ
10 lis 22:21
Kejt: Witaj
Godziu
10 lis 22:22
Bart: dobre pytanie

Dzięki! : )
10 lis 22:23
Godzio:
Witam
Kejt
10 lis 22:29