wyznacz dziedzinę funkcji f.
Rolek08: wyznacz dziedzinę funkcji f. podaj punkty, w których jej wykres przecina OSIE układu
współrzędnych
f(x)=x+2/ 2x−8
10 lis 21:44
Kejt:
D:
2x−8≠0
x≠...
D∊R\{...}
funkcja przecina oś OY −> x=0
funkcja przecina oś OX −> y=0
wystarczy podstawić
10 lis 21:46
MQ: | | 2 | | 1 | |
Chodzi ci o funkcję f(x)=x+ |
| −8=x+ |
| −8  |
| | 2x | | x | |
10 lis 21:47
Rolek08: potrzebuję współrzędnych punktu

a nie x i y

obliczyłam ale nie wiem czy dobrze

wiec
chciałabym sprawdzić
10 lis 21:47
Kejt: no współrzędne punktu będą miały (0;y) i (x;0)
musisz podstawić za x 0 i wtedy będziesz miała jakieś 'y' i to będzie jeden punkt przecięcia...
10 lis 21:50
Rolek08: nie
10 lis 21:50