QWERYTY
Szajbus: Rozwiąż :
||3x−1|−|x−5||−x=4
Jak to zacząć
10 lis 21:34
loitzl9006:
przenieś iksa na prawo i do kwadratu obustronnie
pamiętaj, że 4+x≥0 (bo wartość bezwzględna nie może być ujemna)
10 lis 21:39
Basia: albo się pomyliłam, albo tą metodą koszmary wychodzą
10 lis 21:45
loitzl9006:
obawiam się że to drugie...
( |3x−1| − |x−5| )2 = (4+x)2
(3x−1)2 + (x−5)2 − 2*|3x−1|*|x−5| = (4+x)2
(3x−1)2 + (x−5)2 = (4+x)2 + 2*|3x−1|*|x−5|
(3x−1)2 + (x−5)2 = (4+x)2 + 2*|3x−1|*|x−5|
zauważyć, że wyrażenie |3x−1|*|x−5| dla x∊(−∞ ; 1/3) czyli dla <−4 ; 1/3) bo dziedzina, i dla
x∊<5 ; +∞) jest równe 3x2−16x+5
a dla x∊<1/3 ; 5) równa się −3x2+16x−5
i trzeba będzie rozważyć równanie oddzielnie dla x∊<−4 ; 1/3)∪<5 ; +∞) i dla x∊<1/3 ; 5). Nic
innego nie widzę.
10 lis 22:04
Szajbus: wychodzi mi coś takiego
|3x−1|−|x−5|=16+8x+x2
i co dalej ?
10 lis 22:04
Szajbus: Kurde nie ogarniam niestety trudno ...
10 lis 22:05
loitzl9006:
no cóż taki przykład − chyba trzeba przedziałami − nie widzę innego sposobu...
10 lis 22:07
Szajbus: Ok a ten drugi jeszcze inny wrzuciłem też nie moge dać rady goi rozwiązać
10 lis 22:10