zadanie
adaś:
W klasie IIIa liczba dziewcząt jest o 4 większa od liczby chłopców . Z okazji Dnia Kobiet każdy
chłopiec kupił kwiatek każdej koleżance z klasy . W sumie chłopcy kupili 221 kwiatków . Ilu
uczniów liczy klasa IIIa?
10 lis 21:24
MQ: x=dziewczęta
y=chłopcy
x*y=221
x=y+4
10 lis 21:26
Kejt:
założenia:
x;y>0 i x;y∊lN
x=y+4
xy=221
y(y+4)=221
y2−4y−221=0
dokończ pamiętając o założeniach
10 lis 21:27
adaś: dzięki, a dlaczego mnożymy xy=221
10 lis 21:30
MQ: bo każdy chłopiec kupuje każdej dziewczynie
10 lis 21:31