QWER
Szajbus: Dla jakich wartości parametru m (m∊R) rozwiązania równania (m−1)x
2+2(m+1)x+m−2=0 są ujemne?
To będą takie warunki
a≠0
Δ>0
x1 + x2 <0
tak
10 lis 21:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co jest ujemne
10 lis 21:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
muszą być dwa (różne) rozwiązania
10 lis 21:11
Saizou : i
x1*x2>0
i Δ ≥ 0
10 lis 21:12
Szajbus: tak jest treść zadania także...
10 lis 21:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeżeli tak to:
x1+x2 < 0 to za mało (x1 = 1 ; x2 = −5 ... suma ujemna a oba nie są ujemne)
musi być jeszcze: x1*x2 > 0
10 lis 21:12
Szajbus: Dziękuje

a czemu Δ≥0
10 lis 21:13
Szajbus: Czemu Δ≥0
10 lis 21:18
Saizou : bo równanie może mieć też tylko jeden pierwiastek np. x=−3
10 lis 21:48