zad
lili: Wykaż, że dla dowolnego kąta ostrego a prawdziwa jest tożsamość
sin4α + cos4α=1− (sin2α/ 1+ tg2α)
17 maj 16:07
Basia: Pomagam
17 maj 16:08
Basia:
1 − sin
2α*cos
2α =
1 − sin
2α*(1−sin
2α) =
1 − sin
2α + sin
4α =
cos
2α + sin
4α ≠ cos
4α+sin
4α
ta tożsamość nie jest prawdziwa
gdzieś jest błąd
17 maj 16:20
lili: ojjj zle przepisalam....
sin4α + cos4α=1− (2*sin2α/ 1+ tg2α)
przepraszam
17 maj 16:28
lili: sin4α + cos4α=1− (2*sin2α/ 1+ tg2α)
17 maj 16:30
lili: to możesz teraz mi w tym pomóc?
17 maj 16:47
Basia:
zamiast α piszę x; tak jest szybciej
L=
1 − U{2sin
2x}{1+tg
2x) =
| | sin2x | |
1 − U{2sin2x}{1+ |
| = |
| | cosx | |
| | cos2x+sin2x | |
1 − U{2sin2x}{ |
| = |
| | cos2x | |
1 − 2sin
2x*cos
2x =
1 − 2sin
2x(1−sin
2x) = 1 − 2sin
2x + 2sin
4x
P = sin
4x + cos
4x =
sin
4x + (cos
2x)
2 =
sin
4x + (1−sin
2x)
2=
sin
4x + 1 − 2sin
2x + sin
4x=
2sin
4x − 2sin
2x + 1
L=P
tożsamość jest prawdziwa dla każdego α≠
π2 + kπ (w stopniach α=90+k*180)
(bo dla tych w.w. tangens nie istnieje)
17 maj 18:03