Rozwiąż równanie
M&Ms: Rozwiąż równanie: |x−1|+|x=2|+|x−5|=0
10 lis 21:03
Saizou : policz na przedziałach
10 lis 21:03
M&Ms: nie do końca wiem jak się do tego zabrać, czy możesz mi trochę pomóc? : )
10 lis 21:09
Saizou : a tam ma być lx+2l
10 lis 21:10
pigor: ... co tam robi ten znak = między kreskami modułu ...
10 lis 21:10
M&Ms: tak x+2
10 lis 21:12
loitzl9006:
Spójrz na to przyjaźniej: wyrażenia |x−1|, |x+2|, |x−5| rozumiemy jako różne odległości, a
więc są to wartości nieujemne (odległość nie może być ujemna). Zatem czy suma trzech różnych
nieujemnych liczb może być równa zero?
10 lis 21:13
M&Ms: czyli wychodzi na to że będzie to równanie sprzeczne, tak?
10 lis 21:15
loitzl9006:
no tak, będzie sprzeczne
10 lis 21:15
M&Ms: to teraz zostaje mi to jeszcze udowodnić
10 lis 21:16
Saizou :

wyznaczmy najpierw przedziały na których będziemy działać, czyli przyrównujemy każde wyrażenie
pod wartością bezwzględną do 0
x−1=0 x+2=0 x−5=0
x=1 x=−2 x=5
następnie budujemy przedziały
(−∞:−2) <−2:1) <1:5) <5:+∞)
następnie dla każdego z przedziałów określamy wartość bezwzględną, zatem otrzymamy funkcję
określoną 4 wzorami dla danych przedziałów
10 lis 21:17
M&Ms: ale może jakoś dam radę. Dziękuję ; )
10 lis 21:18
M&Ms: Dzięki wielkie
10 lis 21:20
pigor: ...
loitz w zasadzie wystarczająco wszystko ci wyjaśnił i nie ma tu co udowadniać, ale
jak chcesz to zapisać to wystarczy np. tak : z własności sumy nieujemnych form zdaniowych
i wartości logicznej ich koniunkcji masz :
|x−1|+|x+2|+|x−5|=0 ⇔ x−1=0 i x+2=0 i x−5=0 ⇔ x=1 i x=−2 i x=5 ⇔
x∊∅
10 lis 21:53
M&Ms: przed chwilą przeczytałam że powinnam to podstawiać do podanych przedziałów i też tak robię ale
to dość dużo roboty i zastanawiam się czy to ma sens...
10 lis 21:59
Saizou : ja tylko przedstawiłem jedne z możliwych sposobów
10 lis 22:03
M&Ms: dzięki Tobie jakoś to ruszyło

skończyłam już i prawie na pewno jest tak jak powinno.
10 lis 22:18