obraz i przeciwobraz relacji
els: Witam, mam problem ze zrozumieniem zadania. Mam dla przykładowej relacji x2=y2 wyznaczyc
S(A1) i S−1(B1) (i= 1,2,3)
A1= |x|<1
A2= |x−1|>1
A3= 1/3<(1/3)x<√3
B1= |y|≥2
B2= y<−1/2 lub y≥1
B3= y≥0
prosze o jakieś wskazówki, porady...
10 lis 20:51
Basia:
a ja mam problem ze zrozumieniem co Ty tu napisałeś (aś) bo żadnej relacji tu nie ma
czy to ma być tak: xSy ⇔ x2=y2 ?
10 lis 21:54
els: tak, przepraszam ze niejasno napisałam,
10 lis 22:25
Basia:
A1 = {x∊R: |x|<1} = (−1;1)
S(A1) = (−1;1) = {y∊R: |y| < 1}
A2 = {x∊R: |x−1|>1}
|x−1|>1 ⇔ x−1 < −1 ∨ x−1>1 ⇔ x<0 ∨ x>2
S(A2) = {y∊R: y2≠0 ∨ y2>4} = {y∊R: y≠0} = R\{0}
A3 = {x∊R: 13 < (13)x < (13)1/2 }
13 < (13)x < (13)1/2 ⇔ 1 > x > 12 ⇔ x∊(12;1)
S(A3) = (−1;−12)∪(12;1)
B1 = (−∞, −2)∪(2;+∞)
są trzy możliwości:
S−1(B1) = (−∞, −2)∪(2;+∞)
lub
S−1(B1) = (−∞, −2)
lub
S−1(B1) = (2;+∞)
B2 = (−∞;−12)∪<1;+∞)
wydaje mi się to niemożliwe ponieważ na przykład
y0=−14∊B2
y02 = 116
zatem do S−1(B2) musi należeć x1=14 lub x2=−14
ale wtedy y=14 też musiałoby należeć do B2 a tak nie jest
B3 = <0;+∞)
też moim zdaniem niemożliwe
zbiór B czyli obraz musi być dla tej relacji symetryczny względem 0
xSy ⇔ x2=y2 ⇔ y=x ∨y=−x
dziedzina nie musi bo sami ją sobie okreslamy
ale obraz już nie jest dowolny
np.
A = (−∞;−4)
i np. dla x=−5 mamy
(−5)Sy ⇔ 25=y2 ⇔ y=−5 ∨ y=5 czyli −5 i 5∊B
10 lis 23:19
katarzynka: Dziękuję!
10 lis 23:21
els: niestety wyszło inaczej niż w odpowiedziach...
11 lis 00:14