Pochodna
cris93: Witam
Proszę o obliczenie tej pochodnej, bo coś mi źle wychodzi:
1. Jakie będzie rozwiązanie dla tej pochodnej przyrównanej do 0?
2. Jaki będzie przybliżony wykres oraz punkt przegięcia?
Pozdrawiam
10 lis 20:38
cris93: Podpowie ktoś?
10 lis 21:38
MQ: A co ci wychodzi?
10 lis 21:40
Mila: y=x−x
−2
| | 2 | | x3+2 | |
(x−x−2)'=1+2x−3=1+ |
| = |
| |
| | x3 | | x3 | |
Licz dalej
10 lis 21:48
cris93: Zrobiłem w ten sam sposób, przyrównując do 0 wyjdzie −p3{2}
10 lis 21:54
cris93: −
3√2
10 lis 21:54
cris93: Potem narysowałem wykres na osi jest tylko 0 oraz −3√2, linia przechodzi od góry przez ten
punkt i podąża w dól ku −∞, punkt przegięcia mam właśnie w −3√2, nie wiem jak policzyc drugą
wspólrzędną. Wykres jest nieprawidłowy, bo w odp są inne przedziały.
10 lis 22:02
cris93: Wiem, że to już nachalnośc, ale zależy mi na tym zadaniu.
10 lis 22:29
Mila:

Dziedzina:
x≠0
miejscse zerowe
x
3−1=0⇔x=1
ekstrema:
f '(x)=0⇔x
3+2=0⇔x=−
3√2
| | x3+2 | |
f ' (x)>0 ⇔ |
| >0⇔x<−3√2 lub x>0 (jeśli tego nie rozumiesz , to narysuj na osi) |
| | x3 | |
f '(x)<0⇔x∊(−
3√2;0)
dla x=−
3√2 jest maksimum lokalne.( wiesz dlaczego?)
Co jeszcze chciałbyś wiedzieć? pisz po kolei.
10 lis 22:56
cris93: Czyli tak będzie wyglądał wykres dla funkcji, ale jak dla jej pochodnej
11 lis 11:51