Dział funkcja kwadratowa.
adaś:
Dział funkcja kwadratowa.
Jak narysować wykres funkcji ,f(x)=x
2 oraz g(x)=x+3, czy mogę rysować tak samo jak w funkcji
liniowej
10 lis 20:35
Piotr:
co to znaczy tak samo?
w kwadratowej parabole
w liniowej...prosta
10 lis 20:38
adaś: ok , w takim razie możesz mi przypomnieć jak to się tutej robi z tymi funkcjami ?
10 lis 20:39
Piotr:
10 lis 20:45
adaś: może ktoś?
10 lis 20:45
adaś: dzięki Piter, ale jak to zaczynasz z tymi funkcjami bo kompletnie jeszcze nie wiem
10 lis 20:46
Piotr:
do tej f. kwadratowej podstaw sobie −2,−1,0,1,2 i oblicz y
do liniowej wystarcza obojetne jakie 2 punkty. ja od razu wyznaczam punkty przeciecia z osiami,
wiec za x=0 , za y =0 i mam 2 punkty.
10 lis 20:49
adaś: musi być zawsze w tej kolejności jaką podałeś czy mogę wpierw 1 podstawić później 0 itp ?
10 lis 20:56
Piotr:
a co za różnica ?
jak robisz tabelke to raczej sie zapisuje od najmniejszej do najwiekszej.
10 lis 20:59
adaś:
ok, a jak na ich podstawie określić liczbę pierwiastków równania x2 = x + 3 oraz znaki tych
pierwiastków?
10 lis 21:01
adaś: ?
10 lis 21:07
adaś: pomoże ktoś →10 lis 21:01?
10 lis 21:14
Piotr:
przeciez masz zwykle rownanie kwadratowe...
x2 −x −3 =0
Δ>0 czyli 2 pierwiastki
a jakich sa znakow to najlepiej policzyc.
a na rysunku to przeciez widac...
10 lis 22:32