geometria analityczna
Sandra: Witam.
Mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej. Oto one:
Prosta o równaniu y=−2x+3 zawiera jeden z boków kwadratu, a punkt S=(3,12) jest środkiem
symetrii tego kwadratu.
a) Oblicz pole koła wpisanego w ten kwadrat.
b) Oblicz pole koła opisanego na tym kwadracie.
Byłabym wdzięczna, jeśli znalazłaby się miła osóbka i pomogła mi z tym zadankiem.
17 maj 15:52
Basia:
odległość S od tej prostej to połowa boku kwadratu
z tego wyliczysz a
ra = a2
rb = a√22
17 maj 15:54
Sandra: dziękuję

już przynajmniej wiem jak się za to zadanie zabrać
17 maj 15:58
Sandra: a może mi ktoś powiedzieć, jak obliczyć pole koła opisanego i wpisanego w tym zadaniu ?
17 maj 16:19
tim: Jak obliczysz r to podstawiasz do wzoru na pole koła
17 maj 16:20
Sandra: a jest to możliwe, że takie same pole koła wyszło mi w podpunkcie a i w podpunkcie b?
17 maj 16:22
tim: To nie możliwe. Coś musiałaś, źle policzyć.
17 maj 16:23
Sandra: podpunkt a zrobiłam. a w podpunkcie b nie mam pojęcia jak obliczyć promień koła.
17 maj 16:29
Eta:
Witam

R koła opisanego na kwadracie =
12 d kwadratu
d = a
√2 ........ a −−− znasz , więc:
dasz już radę , wylicz R i policz P
k = πR
2
17 maj 21:16